Wondverzorging

Wat is wondverzorging?  

Wonden kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. De genezing van een wond vraagt de nodige tijd. Wondverzorging is bedoeld om een wond zo snel en goed mogelijk te laten genezen. Goede wondverzorging verkleint de kans op infecties en littekens. Om wondgenezing te ondersteunen en stimuleren, zijn er verschillende soorten wondverbandmiddelen.  

Wondgenezing in drie fasen

Wondgenezing bestaat uit 3 fasen. In elke fase is uw lichaam hard aan het werk om uw wond te laten genezen. 

 • Fase 1. Reactiefase bij wondgenezing

  De eerste fase is de reactiefase. Deze fase bestaat uit een bloedingsfase en een ontstekingsfase. Tijdens de bloedingsfase stolt uw bloed en vernauwen uw bloedvaten zich. Hierdoor wordt de bloeding zo snel mogelijk gestopt. In de wond vormt zich een wondbed. Bij indroging verandert dit wondbed in een korst.  
  Ondertussen ruimt uw lichaam bacteriën en dode lichaamscellen op, met hulp van de witte bloedcellen. Hierbij komt er onder andere vocht uit de bloedvaten dat niet meer goed opgeruimd kan worden door uw lichaam. Hierdoor begint uw wond te zwellen en voelt pijnlijk of geïrriteerd. Ook wordt uw wond rood. 

 • Fase 2. Regeneratiefase bij wondgenezing 

  Zodra uw lichaam alle bacteriën heeft opgeruimd en de wond schoon is, begint de regeneratiefase. Dan worden nieuwe bloedvaten en nieuw bindweefsel gevormd. De nieuwe bloedvaten voorzien het nieuwe bindweefsel van onder andere zuurstof, bouwstoffen en eiwitten. Dit samen wordt granulatieweefsel genoemd. Zonder het granulatieweefsel kan de wondgenezing vertragen of zelfs stil komen te staan.  
  Wanneer het granulatieweefsel zich voldoende heeft uitgebreid, beginnen de cellen van uw opperhuid zich te vermenigvuldigen. Uiteindelijk zullen deze cellen het granulatieweefsel bedekken, waardoor de wond zich sluit. 

 • Fase 3. Rijpingsfase bij wondgenezing 

  Wanneer uw wond is dichtgegaan, is het weefsel nog stug en rood en dik. Het weefsel heeft tijd nodig om weer wit, zacht en soepel te worden. Dat kan een aantal maanden tot een jaar duren. 

Wat is een wond?

Wanneer u een wond heeft is uw huid beschadigd. Deze beschadiging komt door ziekte of trauma. Er zijn veel verschillende soorten wonden. De behandeling van een wond verschilt ook per type. Hieronder leest u meer over de soorten wonden.

Hoe verzorgt u een wond?

Hoe u een wond moet verzorgen, ligt aan de soort wond. Kleine wondjes kunt u zelf verzorgen, bij grote of diepe wonden moet u meteen contact opnemen met uw arts. Bloedt de wond veel of twijfelt u? Neem dan ook contact op met de (huis)arts of uw (wond)verpleegkundige.

Een kleine wond verzorgen

Heeft u een kleine wond? Hierbij kunt u denken aan kleine snijwondjes, schaafwonden, prikwonden of eerstegraads brandwonden. Volg dan dit stappenplan:
 1. Was uw handen en spoel de wond schoon met lauw water.
 2. Maak de wond voorzichtig droog door met een steriel doekje of kompres op de wond te deppen.
 3. Gebruik wondgel. Deze gel zorgt voor een snellere genezing.
 4. Bedek de wond met een steriele pleister of een steriel verband. De pleister (of het verband) houdt de wond vochtig, hierdoor geneest de wond sneller. Heeft u een zonnebrandwond? Dek deze dan niet af.

Dit stappenplan kunt u het beste één of twee keer per dag herhalen. Gebruik hierbij geen producten op alcoholbasis.

Soorten wonden 

Er bestaan verschillende soorten wonden. Elke wond heeft wondverzorging op maat nodig. 

 • Doorligwond  

  Doorligwonden (ook wel decubituswonden genoemd) ontstaan door een beschadiging van de huid of het weefsel onder de huid. Doorligwonden ontstaan vaak ter hoogte van botuitsteeksels. Op die plekken staat namelijk permanent druk op de huid. Bij druk op de huid worden bloedvaten en weefsel samengedrukt. Hierdoor krijgt het weefsel te weinig zuurstof en voedingsstoffen, en sterft af.  
  Doorligwonden kunnen ook het gevolg zijn van een combinatie van permanente druk en schuifkracht. Bij schuifkracht moeten de bloedvaten meerekken of meebuigen, waardoor ze minder zuurstof en voedingsstoffen kunnen vervoeren naar het huidweefsel. Hierdoor sterven huidcellen af. Lees hier meer over decubituswonden.

 • Wond bij circulatiestoornis 

  Een wond bij circulatiestoornis ontstaat door een verminderde doorbloeding van uw vaten. Verminderde doorbloeding kan worden veroorzaakt door een verstoorde afvoer of een verstoorde aanvoer van het bloed. Dan krijgen weefseldelen in uw lichaam te weinig zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor kunnen er sneller wonden ontstaan. Een veelvoorkomende wond bij circulatiestoornis is de ulcus cruris, ook wel ‘open been’ genoemd.  
 •  
 • Diabetische wond

  Bij diabetes mellitus raken de vaatwanden beschadigd door verhoogde bloedglucosewaarden (bloedsuikerwaarden). Hierdoor kan onder andere neuropathie (een aandoening van de zenuwen) ontstaan. Daarbij vermindert het gevoel in uw tenen en voeten, waardoor u wondjes aan uw voeten niet tijdig opmerkt. Bovendien genezen de wondjes trager door de beschadigde vaatwanden. Lees hier meer over een diabetische voet.  
 •  
 • Wond door trauma

  Een zogenoemde wond door trauma ontstaat door een beschadiging van buitenaf. U kunt hierbij denken aan schaafwonden, snijwonden, steekwonden en bijtwonden. Lees hier meer over wonden door trauma
 •  
 • Oncologische wond (bij kanker)

  Oncologische wonden worden veroorzaakt door oncologische processen: als kankercellen in de bovenste huidlaag doordringen. Oncologische wonden kunnen ook het gevolg zijn van een oncologische behandeling (kankerbehandeling). Bijvoorbeeld een chirurgische ingreep, chemotherapie of radiotherapie. Lees hier meer over oncologische wonden.  
 •  
 • Fistel

  Een fistel is een niet-natuurlijke doorgang tussen twee lichaamsholten, of tussen een lichaamsholte en de huid. Een fistel ontstaat vaak doordat een abces (een zwelling met pus erin) een weg naar buiten zoekt. Zo ontstaat een kleine doorgang die na de genezing vaak blijft bestaan. Uit een fistel kan vocht of vuil komen. Lees hier meer over fistels.

Wondinfectie

Als u geopereerd bent, houdt u daar een wond aan over. Deze wond is een toegangspoort voor bacteriën. Die kunnen in de wond gaan zitten en zich daar vermenigvuldigen. Dan ontstaat er een infectie. Lees hier meer over wondinfecties.

Hulpmiddelen bij wondverzorging (verbandmiddelen) 

Elke wond is anders en heeft eigen wondverzorging nodig. Daarom bestaan er verschillende materialen voor wondverzorging. Elk materiaal heeft een ander effect op een wond. De meest gebruikte wondverbandmaterialen vindt u hieronder. 

 • Zilververband of AG-verband

  In zilververband, ook wel AG-verband genoemd, is zilver verwerkt. Zilver heeft een antibacteriële werking. Het doodt de schimmels en bacteriën in uw wond. Daarom wordt zilververband gebruikt bij wondinfectie.  

 • Schuimverband 

  Schuimverband wordt gebruikt bij wonden die matig tot veel vocht afgeven. Schuimverband bestaat uit verschillende lagen. Schuimverband houdt bacteriën vast en houdt tegelijkertijd de wond vochtig. Een wond geneest het best bij de juiste vochtigheidsgraad. Het schuimverband kleeft niet vast aan uw wond. Daardoor kan schuimverband pijnloos worden verwijderd. Schuimverband wordt bijvoorbeeld gebruikt bij wonden door een operatie en bij wonden door trauma.

 • Alginaat wondverband 

  Alginaat wondverband wordt gebruikt voor wonden die veel vocht afgeven. Alginaat wordt gemaakt uit zeewier. Alginaat zet het wondvocht om in een zachte gel en zorgt dat de wond vochtig blijft, wat gunstig is voor de genezing. Ook houdt alginaat bacteriën vast in de gel, waardoor het verband een reinigende werking heeft. Alginaat wondverband wordt bijvoorbeeld gebruikt bij snijwonden en schaafwonden. 

 • Hydrocolloïd verband (second skin verband) 

  Bij een wond die weinig tot matig wondvocht afgeeft, kunt u hydrocolloïd verband gebruiken (ook wel second skin/tweede huid genoemd). Hydrocolloïd verband is een zelfklevend verband dat uw huid afsluit en een paar dagen mag blijven zitten. Het kleeft niet aan uw wond en is dus gemakkelijk te verwisselen. Hydrocolloïd verband houdt uw wond vochtig. Dat stimuleert de genezing van uw wond. Hydrocolloïd verband wordt bijvoorbeeld gebruikt bij schaafwonden en bij doorligwonden. 

 • Fixatiematerialen 

  Fixatiematerialen zijn hulpmiddelen om andere verbandmiddelen te fixeren (vastzetten). Samen met uw arts of verpleegkundige kunt u bekijken welke materialen voor u het meest geschikt zijn. Fixatiematerialen worden vaak ingezet om bijvoorbeeld gaaskompressen of absorberende verbanden te fixeren. Er bestaan verschillende soorten fixatiematerialen: 
  • hechtpleisters 
  • fixatie- en steunwindsels 
  • wondfolie 
  • buisverbanden 
 • Fistelzakje  

  Fistelzakjes worden gebruikt om vocht of vuil uit een fistel op te vangen.  

Materialen voor wondverzorging bestellen 

Wondmateriaal is op recept verkrijgbaar. U kunt wondmateriaal krijgen op voorschrift van uw (huis)arts, wondverpleegkundige of medisch specialist. Heeft u een recept of formulier gekregen en wilt u wondmaterialen bestellen? Neem dan contact op met BENU Direct of met uw BENU Apotheek voor de mogelijkheden. Deze kunnen namelijk per situatie en per zorgverzekeraar verschillen.

Tip bij wondverzorging

Ondervindt u problemen bij uw wondbehandeling of wondgenezing? Dan is het raadzaam om contact op te nemen met een wondverpleegkundige.