Huidproblemen bij stoma's

Als uw huid ontstoken of geïnfecteerd is, kan dat voor problemen zorgen met uw stomamateriaal. Door huidproblemen kan uw stoma gaan lekken. De lekkage kan dan zorgen voor een geïrriteerde huid. Heeft u last van huidproblemen? Neem dan gelijk contact op met uw stomaverpleegkundige.

Oorzaken van huidproblemen bij een stoma

De huid van uw buik is niet bestand tegen ontlasting, dit kan wel langzaam aan verbeteren.

Andere oorzaken die kunnen zorgen voor huidirritaties zijn:

  • De huidplak wordt te vaak op verkeerde wijze verwijderd.
  • U bent overgevoelig voor ingrediënten in de huidplak
  • De huid komt in contact met ontlasting vanuit de stoma
  • De huidplak absorbeert de transpiratie vanuit de huid niet goed

Wilt u meer tips over het verzorgen van uw stoma en huidirritaties voorkomen? Lees dan hoe u uw stoma kunt verzorgen.

Het voorkomen van huidproblemen bij een stoma

U kunt huidproblemen rondom de stoma behandelen of beschermen door poeders en crèmes te gebruiken. Een paar veelgebruikte middelen zijn:

Huidherstellende poeder

Een herstellende poeder kan gebruikt worden bij een vochtige huid of bij slijmvliesaandoeningen. Als uw huid zo geïrriteerd is dat de wondjes vocht afgeven, kunt u ook poeder gebruiken. De poeder beschermt de huid tussen de stoma en het opvangmateriaal. Bij gebruik van de poeder moet u extra poeder wegblazen en de huidplak een beetje vochtig maken. Dit zorgt ervoor dat het opvangmateriaal beter blijft zitten.

Huidbeschermende crèmes

Huidbeschermende crèmes houden de huid soepel en waterafstotend. Het is daarom een goed idee om na ieder toiletbezoek uw huid af te spoelen met lauw water. Dep hierna de huid zachtjes droog en smeer er een speciale crème op. Dit kan huidirritaties voorkomen.

Als u een intacte -of droge rode huid heeft kunt u huidbeschermende crèmes gebruiken. U smeert dan een kleine hoeveelheid op de huid. U moet de crème inwrijven tot de huid stroef aanvoelt.

Beschermfilmlaag

Er zijn verschillende beschermfilmlaagjes. Deze middelen gebruikt u om een extra laagje te vormen op de huid. Uw huid wordt hierdoor beschermd tegen ontlasting of urine. Bij een geïrriteerde huid is het beter om een beschermfilmlaagje te gebruiken zonder alcohol.

Removers

Removers kunt u gebruiken om pleisterresten te verwijderen. Ook kunnen removers gebruikt worden als u last heeft van een vette huid die het onmogelijk maakt om uw stomamateriaal te plaatsen. Let wel op met gebruik van deze producten. Removers kunnen de huid irriteren en uitdrogen. Reinig uw huid met water na het gebruiken van removers.