Alles over stoma

Wat is een stoma? 

Een stoma is een kunstmatige uitgang van de darm. Door de buikwand is een stukje darm naar buiten gehaald en vastgehecht. Zo is een nieuwe uitgang voor ontlasting gemaakt. De ontlasting komt dan niet meer door de anus naar buiten maar via de nieuwe uitgang op de buik. De ontlasting wordt opgevangen in een zakje. Dit stomazakje zit op de huid gekleefd met een huidvriendelijke huidplak.

Soorten stoma's

Er zijn drie soorten stoma’s:

 • Colostoma: een stoma van de dikke darm.
  Hierbij wordt een stuk van de dikke darm naar buiten gebracht en vastgemaakt. Door deze nieuwe uitgang komt dan de ontlasting. Colostoma's kunnen hoog of laag op de darm liggen. Als de stoma laag ligt, is alleen de endeldarm weg. Dit betekent dat de ontlasting dik blijft. Als er een groot deel van de dikke darm is verwijderd, betekent dit dat de ontlasting dunner is.
 • Ileostoma: een stoma van de dunne darm.
  Hierbij wordt een stuk van de dunne darm naar buiten gebracht en vast gemaakt.
 • Urostoma: een stoma voor het afvoeren van urine.
  Dit type stoma wordt aangelegd wanneer de blaas niet goed meer werkt.

In Nederland hebben ongeveer 32.000 mensen een stoma. Jaarlijks komen er ongeveer 7.000 stomadragers bij.

Stoma's kunnen enkelloops of dubbelloops zijn. Dit betekent dat de stoma één uitgang heeft (enkelloops) of twee uitgangen heeft (dubbelloops). Iedere stoma is anders, ieder mens is anders. Uw stomaverpleegkundige zal samen met u kijken wat u nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. De hulpmiddelen voor uw stoma regelt uw verpleegkundige makkelijk en snel met BENU Direct.

Wanneer krijgt u een stoma?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn om een stoma aan te leggen. Voor de arts beslist of u een stoma kunt gebruiken, worden er veel onderzoeken uitgevoerd. Als u klachten heeft in de maag, de darmen of in de urinewegen, dan is er een kans dat de arts onderzoek gaat doen om te kijken of een stoma bij u past.

De meest voorkomende redenen om een stoma aan te leggen zijn: 

 • Kanker: darmkanker of blaaskanker.
 • Chronische darmontstekingen: ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (chronische ontsteking van de darm)
 • Neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose (MS) of een dwarslaesie.
 • Incontinentie

Daarnaast kunnen er andere redenen voor een stoma zijn. U kunt daarbij denken aan een slechte darmfunctie, poliepen in de darmen of complicaties na een operatie of een ongeval.  

 

Blijvende stoma of tijdelijke stoma?


Een stoma wordt aangelegd als blijvende of als tijdelijke oplossing.
 • Een blijvende stoma kan nodig zijn als de kringspier (sluitspier) rond de anus niet meer werkt. Een blijvende stoma kan ook nodig zijn als er een deel van de darm is verwijderd, of wanneer een ziekte de darmfunctie verstoort.  

 • Een tijdelijke stoma kan nodig zijn als de darmen ontstoken zijn of om een geopereerd gebied te ontzien. Dankzij de stoma kan dat deel van de darm tijdelijk rust krijgen om te herstellen. Na herstel wordt de stoma weer verwijderd.

Onderzoek voor een stoma

U krijgt een (darm)stoma wanneer ontlasting uw lichaam niet meer op de normale manier kan verlaten. Dit kan komen door darmziekten, de ziekte van Crohn, aangeboren afwijkingen, poliepen in de darm, incontinentie, wonden in de darm of een slechte darmfunctie. Als u last heeft van een van deze klachten dan kunt u in aanmerking komen voor een stoma.

Operatie voor een stoma

Voor een stomaoperatie moet u worden opgenomen in het ziekenhuis. Er zijn twee soorten operaties:

 • Een kijkoperatie
  Hierbij wordt uw buik gevuld met gas via kokertjes. Door deze kokertjes wordt de operatie gedaan met behulp van een camera en lange instrumenten. Na deze operatie herstelt u vaak sneller en heeft u vaak minder pijn.
 • Een open operatie
  Hierbij wordt uw buik open gemaakt door een verticale snede rond uw navel of van uw schaambeen tot uw navel. Bij deze operatie is het litteken groter dan bij een kijkoperatie. Ook kan het herstel bij deze operatie langer duren.

Vraag uw arts welke operatie er het beste bij u past. De arts kan u ook vertellen hoe u zich het beste kunt voorbereiden voor de operatie.

Hoe lang duurt een stomaoperatie?

De duur van een stomaoperatie verschilt per soort stoma. Ook wisselt de duur aan de hand van de situatie in uw buik en de oorzaak van de operatie. Vaak wordt eerst de ontlasting weggehaald uit de darmen door middel van 'darmspoelen'. Raadpleeg uw arts als u wilt weten hoe lang uw operatie gaat duren.

Stoma hulpmiddelen nodig?

Meld u aan voor BENU Direct en wij nemen contact met u op voor de eerste levering.