Alles over stoma

Wat is een stoma? 

Een stoma is een kunstmatige uitgang van de darm. Door de buikwand is een stukje darm naar buiten gehaald en vastgehecht. Zo is een nieuwe uitgang voor ontlasting gemaakt. De ontlasting komt dan niet meer door de anus naar buiten maar via de nieuwe uitgang op de buik. De ontlasting wordt opgevangen in een zakje. Dit stomazakje zit op de huid gekleefd met een huidvriendelijke huidplak.

Soorten stoma's

Er zijn drie soorten stoma’s:

  • Colostoma: een stoma van de dikke darm.
  • Ileostoma: een stoma van de dunne darm.
  • Urostoma: een stoma voor het afvoeren van urine.

In Nederland hebben ongeveer 32.000 mensen een stoma. Jaarlijks komen er ongeveer 7.000 stomadragers bij.

Iedere stoma is anders, ieder mens is anders. Uw stomaverpleegkundige zal samen met u kijken wat u nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. De hulpmiddelen voor uw stoma regelt uw verpleegkundige makkelijk en snel met BENU Direct.

Wanneer krijgt u een stoma?

Er kunnen verschillende oorzaken zijn om een stoma aan te leggen. Voor de arts beslist of u een stoma kunt gebruiken, worden er veel onderzoeken uitgevoerd. Als u klachten heeft in de maag, de darmen of in de urinewegen, dan is er een kans dat de arts onderzoek gaat doen om te kijken of een stoma bij u past.

De meest voorkomende redenen om een stoma aan te leggen zijn: 

  • Kanker: darmkanker of blaaskanker.
  • Chronische darmontstekingen: ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (chronische ontsteking van de darm)
  • Neurologische aandoeningen zoals multiple sclerose (MS) of een dwarslaesie.
  • Incontinentie

Daarnaast kunnen er andere redenen voor een stoma zijn. U kunt daarbij denken aan een slechte darmfunctie, poliepen in de darmen of complicaties na een operatie of een ongeval.  

 

Blijvende stoma of tijdelijke stoma?


Een stoma wordt aangelegd als blijvende of als tijdelijke oplossing.
  • Een blijvende stoma kan nodig zijn als de kringspier (sluitspier) rond de anus niet meer werkt. Een blijvende stoma kan ook nodig zijn als er een deel van de darm is verwijderd, of wanneer een ziekte de darmfunctie verstoort.  

  • Een tijdelijke stoma kan nodig zijn als de darmen ontstoken zijn of om een geopereerd gebied te ontzien. Dankzij de stoma kan dat deel van de darm tijdelijk rust krijgen om te herstellen. Na herstel wordt de stoma weer verwijderd.

Stoma hulpmiddelen nodig?

Meld u aan voor BENU Direct en wij nemen contact met u op voor de eerste levering.