Wondmateriaal en compressiehulpmiddelen

Er zijn veel soorten wonden die op verschillende manieren moeten worden behandeld. Bij deze behandelingen horen dus ook verschillende soorten wondmateriaal. Soms is het nodig dat het verband vocht absorbeert en soms moet het verband juist zorgen voor vocht rondom de wond. Hoe de wond wordt behandeld is dus afhankelijk van de soort wond. BENU Direct helpt u bij het selecteren van het juiste wondmateriaal.

Wondmateriaal bestellen bij BENU Direct

Bij BENU Direct bestelt uw zorgverlener gemakkelijk wondmateriaal wat bij u past. Na uw aanmelding door uw zorgverlener bellen wij u over de eerste levering aan de hand van het voorschrift van uw arts. Wilt u meer weten over bestellen of wilt u advies? Lees hier meer over bestellen en advies.

Heeft uw zorgverlener voor 17.30 uur besteld? Dan heeft u het wondmateriaal de volgende werkdag al in huis.

Soorten wondmateriaal en compressiemiddelen. 

De middelen zijn onderverdeeld in een aantal productgroepen:

 • Gazen en kompressen

  Gazen zijn geschikt om holtes op te vullen en exsudaat (wondvocht) op te nemen. Ze worden nooit droog op de wond aangebracht, maar vaak in combinatie met antibacteriële zalven- en vloeistoffen. Een gaas kan worden afgedekt worden met een kompres.
 • Alginaatverbanden

  Alginaat is afkomstig uit zeewier. Doordat stoffen uit dit verband reageren met het wondvocht of bloed ontstaat een soort van hydrogel. Door deze eigenschap bevordert het de bloedstolling. Alginaat kan nog veel meer vocht opnemen, zorgt voor meer zuurstof in de wond en het zorgt ervoor dat bacteriën worden ingesloten.
 • Hydro- actieve verbanden

  Deze verbanden kunnen veel wondvocht opnemen. Hierdoor worden de eiwitten en groefactoren in de wond vergroot. Er wordt een vochtig milieu gecreëerd, het reinigt de wond en er is volledig elastisch contact met de wondbodem. Vaak worden deze verbanden ingezet bij vochtige tot zeer natte wonden.
 • Hydrocolloïd verband

  Dit is een verband die wonden letterlijk voorzien van water. Daarom worden deze verbanden ingezet bij droge wonden. De verbanden helpen het genezingsproces door een vochtig milieu te creëren, aanmaak van nieuwe bloedvaatjes wordt gestimuleerd, bacteriën worden ingesloten, vormen zich gemakkelijk naar het lichaam en verminderen pijn na het opbrengen.
 • Schuimverbanden

  Schuimverbanden kunnen ook wondvocht goed opnemen. Voordeel van deze verbanden is dat zij ondanks het kunnen opnemen van wondvocht niet veranderen van volume of vorm. Dit verband wordt daarom graag gebruikt als er ook compressie hulpmiddelen worden ingezet. Het wisselen van dit verband is afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht. Daarnaast kan het bijna pijnloos worden verwijderd.
 • Hydrogels

  Deze gels bestaan 80 – 99% uit water. Hydrogels creëren een vochtig milieu wat ten goede komt van de wondgenezing. Andere eigenschappen die het nog heeft zijn plakt niet aan de wond, het vermindert pijn door verkoeling en voorkomt verweking van gezonde wondranden.
 • Zilververbanden

  Zilververbanden hebben een antibacteriële werking. Dit materiaal wordt voornamelijk ingezet wanneer de bacteriën het wondgenezingsproces negatief beïnvloeden. Het zilver doodt de bacteriën en schimmels in de wond. Het wondverband kan zeven dagen blijven zitten tot een volgende verbandwissel wordt gedaan. Voor het gebruiken van dit type verband wordt altijd gekeken of er bepaalde medicatie wordt gebruikt die van invloed kan zijn. Daarnaast mag het ook voor een zeer korte periode worden gebruikt. Ook is zilververband is erg prijzig.
 • Fixatiemateriaal

  Het fixatiemateriaal bestaat uit zwachtels en pleisters. Zeker wanneer bepaalde ledematen veel in beweging zijn en het wondverband hierdoor kan loslaten is een goede fixatie belangrijk. Zwachtels worden gebruikt om de wond te verbinden. Het houdt de wondmaterialen op zijn plek als deze geen plaklaag hebben. De zwachtels worden verdeeld in elastisch, niet elastisch en net- en buisverbanden. De niet elastische fixatiezwachtels kunnen luchtig worden aangebracht en zijn vocht opnemend. Elastische fixatiezwachtels worden ingezet bij bijvoorbeeld gewrichten of moeilijk te verbinden lichaamsdelen. Met ideaalzwachtels is het ook mogelijk om hoge druk te geven om vochtafvoer te stimuleren. Dan zijn er nog de buisverbanden die specifiek kunnen worden gebruikt voor extremiteiten zoals gewrichten van de pols, vingers en ledematen. Het netverband is zeer wijdmazig en daarom voornamelijk geschikt voor thorax en rug.
 • Huidverzorgers en –beschermers

  Wanneer de wond veel vocht verliest kan het nodig zijn om de gezonde wondranden goed te beschermen. Wordt dit niet gedaan dan kan dit tot gevolg hebben dat er infecties ontstaan en de wondgenezing wordt vertraagt. De producten die hieronder vallen zijn zalven, films en hydrocolloïden.

Let op dat lang niet alle huidverzorgers- en beschermers ook voor vergoeding in aanmerking komen. Bespreek dit altijd eerst met uw wondverpleegkundige of bel naar BENU Direct.

Heeft u persoonlijk advies nodig?

Voor advies of hulp bij het juiste gebruik van de wondzorgmiddel kunt u telefonisch terecht bij onze deskundige medewerkers.

Lees meer over:

Wondverband- of compressiemiddelen nodig?

Meld u aan voor BENU Direct en wij nemen contact met u op voor de eerste levering.