Compressietherapie

Wat is compressietherapie?

Compressietherapie betekent letterlijk ‘drukbehandeling’. Het is het aanbrengen van tegendruk als er een opeenhoping van vocht is in weefsel en leid tot een zwelling (een oedeem).

Voorbeelden van compressietherapie zijn:

  • zwachtelen (een drukverband aanbrengen)
  • het dragen van een therapeutische elastische kous (TEK)
  • het dragen van een niet-elastisch verband.

Door de aangebrachte druk neemt de spanning in de weefsels toe. Daardoor neemt het vocht uit de weefsels af. Ook worden de weefsels dichter bij elkaar gebracht. Dit verbetert de functie van het lymfestelsel in het oedeemgebied.

Assortiment compressiemiddelen

BENU Direct levert, in samenwerking met DeclaCare, vele soorten zwachtels, zwachtelsystemen en polstermateriaal. Ook leveren we diverse merken steunkousen zoals de ulcuskousen. Uw arts of specialist schrijft voor wat u nodig heeft.

Therapeutisch Elastische Kousen (TEK / steunkousen)

Therapeutisch Elastische Kousen, in de volksmond ook wel steunkousen genoemd, worden onder meer voorgeschreven als de bloedsafvoer in uw benen niet optimaal is, bijvoorbeeld door verwijde aderen of ten gevolge van een trombose. Of als er sprake is van een beschadiging van de lymfevaten. Hierdoor kan er vocht in uw armen of benen blijven zitten. Dit wordt ook wel oedeem genoemd. Vaak dient het oedeem eerst met zwachtels verminderd te worden. Om nieuwe oedeemvorming vervolgens te voorkomen, kan uw arts u therapeutische elastische kousen voorschrijven. Dit kan eventueel ook een ander compressiehulpmiddel zijn, zoals een verband met klittenband.

Het aanmeten van steunkousen

Op basis van de informatie van de behandelend arts zal de aanmeter (bandagist of oedeemtherapeut) uw benen opmeten. De aanmeter overlegt dan welk soort kous of compressiemiddel het beste is, hoe lang ze moeten zijn en hoeveel druk ze moeten geven. Hierbij houdt de aanmeter zoveel mogelijk rekening met uw wensen. Vervolgens bestellen wij uw maatproduct bij de fabrikant.

Bij aflevering zal de aanmeter de kous of compressiesysteem bij u aantrekken en controleren of deze goed zit. U krijgt uitleg over hoe u de kous of compressiesysteem zelf aan en uit kunt trekken en hoe u het moet onderhouden.

Voor het aanmeten werken we samen met ervaren en erkende aanmeters (bandagisten of oedeemtherapeuten) van Evean. Binnen dit samenwerkingsproces worden de juiste producten aangemeten, uitgeleverd en de kosten rechtstreeks gedeclareerd bij uw zorgverzekeraar.

Compressiemiddelen nodig?

Meld u aan bij BENU Direct en wij nemen contact met u op.