Traumatische wond

Een traumatische wond is een wond die ontstaat door een oorzaak van buitenaf. Het een verzamelnaam van verschillende soorten wonden. Hier leest u alles over de verschillende soorten wonden en hun behandeling.

Been met schaafwond

Wat zijn traumatische wonden?

Een traumatische wond is een acute verwonding met een oorzaak van buiten het lichaam. Door de wisselende oorzaken vallen hier veel verschillende soorten wonden onder.

Soorten traumatische wonden

Onder traumatische wonden vallen wonden zoals:

 • Scheurwonden (skin tears)
  Hierbij wordt de opperhuid van de lederhuid gescheiden. De huid scheurt dan door schuifkracht. Deze wonden zijn vaak pijnlijk en komen vooral voor bij oudere mensen.
 • Chemische wonden
  Hierbij komt uw huid in aanraking met zuren en basen. Deze stoffen kunnen de huid verbranden.
 • Thermische wonden
  Deze wonden ontstaan door extreme kou of warmte.
 • Stralingswonden
  Door ioniserende straling (röntgen, UV en radioactieve straling) kan weefsel afsterven. Op deze plekken ontstaat dan een wond.
 • Elektriciteitswonden
  Deze wonden ontstaan doordat u onder stroom komt te staan (stroomstoot), of geraakt wordt door de bliksem.

Ook is er een apart type traumatische wonden die penetrerende (perforerende) wonden worden genoemd. Hierbij is de zichtbare wond in de huid klein, maar de schade in het lichaam kan hier groot zijn. U kunt hierbij denken aan:

 • Schotwonden (kogelwonden)
  Hierbij wordt de huid beschadigd door een kogel. De oppervlakkige wond lijkt klein, maar de schade in het lichaam kan groot zijn.
 • Steekwonden
  Bij steekwonden wordt de huid doorboord door een scherp voorwerp, zoals een mes. De wond in de huid is klein, maar de schade kan onder de huid groot zijn.
 • Bijtwonden
  Deze wonden worden gemaakt door een dier of een mens. U ziet hierbij ook tandafdrukken. Hoe erg de schade is, is afhankelijk van het dier waardoor en de kracht waarmee u gebeten bent.
 • Schaafwonden
  Hierbij is door een mechanische oorzaak een deel van de bovenste huidlaag verwijderd. Denk hierbij aan wonden die ontstaan door schuren over een ruw oppervlak. Deze wonden zijn vaak oppervlakkig en genezen snel.
 • Snijwonden
  Snijwonden ontstaan wanneer de huid wordt gesneden door een scherp voorwerp, zoals glas of een mes. De randen van de wond zijn recht en de diepte van de wond kan wisselen.

Traumatische wonden behandelen

Heeft u een traumatische wond opgelopen? Vraag dan altijd uw arts om advies.

Bij een traumatische wond kunt u de wond onder een lauwwarm stromend water afspoelen. Hierbij hoeft u geen ontsmettingsmiddelen te gebruiken. Bij sommige traumatische wonden is een operatie nodig. Verder is de behandeling vooral gericht op secundaire genezing. Hierbij wordt de wond niet gesloten met hechtingen. Er wordt vooral gelet op het voorkomen en behandelen van infecties van de wond. Acute wonden kunnen zonder problemen genezen, maar soms genezen de wonden niet en worden deze chronisch.

Bijtwonden worden anders behandeld dan de ander traumatische wonden. Bijtwonden worden niet gesloten, tenzij er geen kans is op infectie of het cosmetisch mooier is. Bij bijtwonden is er namelijk kans op hondsdolheid.

Lees meer over wondverzorging.

Materiaal voor traumatische wonden

Het materiaal wat gebruikt wordt bij traumatische wonden kan wisselen per wond. Een gesloten wond wordt alleen afgedekt als:

 • de wond lekt,
 • de wond anders schuurt met kleding,
 • de patiënt de wond niet wil zien.

BENU Direct levert een compleet assortiment aan wondmaterialen en geeft advies bij het gebruik ervan. Kijk voor meer informatie op de pagina bestellen en advies.