Veelgestelde vragen over stoma

Een stoma is een kunstmatige, chirurgisch aangelegde darmopening in uw buik. Een stoma zorgt ervoor dat uw ontlasting of urine via de aangelegde opening uw lichaam verlaat en in een stomazakje terechtkomt. Een stoma is bedoeld om incontinentieklachten te verminderen en uw kwaliteit van leven te verbeteren. Een stoma verandert de eerste tijd nog van diameter (doorsnee) en vorm. Om die reden noemen sommige mensen een stoma ook wel een ‘roosje’. Ongeveer 3 maanden na plaatsing neemt uw stoma een vaste vorm aan.

Een stoma kan worden aangelegd als blijvende oplossing of als tijdelijke oplossing. Een stoma kan ook weer worden ‘opgeheven’.

  • Een blijvende stoma kan nodig zijn als de kringspier (sluitspier) rond uw anus niet meer werkt, als er een deel van uw darm is verwijderd of als u een ziekte heeft die uw darmfunctie verstoort.
  • Een tijdelijke stoma kan nodig zijn als uw darmen ontstoken zijn. Dankzij de stoma krijgt het ontstoken deel tijdelijk rust om te herstellen. Als u hersteld bent, kan de stoma weer worden verwijderd. Dan kan de ontlasting uw lichaam weer via de anus verlaten.

Er kunnen verschillende redenen zijn om een stoma aan te leggen. De meest voorkomende redenen zijn:

  • kanker: darmkanker of blaaskanker
  • chronische darmontstekingen: ziekte van Crohn of colitis ulcerosa (chronische ontsteking van de dikke darm)
  • incontinentie
  • neurologische aandoeningen, zoals multiple sclerose (MS) of een dwarslaesie

Daarnaast kunnen er andere redenen voor een stoma zijn. U kunt daarbij denken aan een slechte darmfunctie, poliepen) in de darmen en aan complicaties na een operatie of een ongeval.

Er zijn verschillende soorten stoma’s, zowel voor ontlasting als voor urine.
Colostoma
Een colostoma is een stoma op uw dikke darm. Afhankelijk van de plaats van de colostoma zal uw ontlasting brijig tot vast zijn.

Ileostoma
Een ileostoma is een stoma op uw dunne darm. Een ileostoma produceert vaak de hele dag door ontlasting. De ontlasting vanuit uw dunne darm is aan de dunne kant, doordat het vocht vanuit de darmen niet goed kan worden opgenomen. Een ileostoma kan op verschillende delen van uw dunne darm worden aangelegd.

Enkelloops stoma
Een stoma met één opening is een enkelloops stoma. Bij een enkelloops stoma is het laatste stuk van uw darm verwijderd of dichtgemaakt.

Dubbelloops stoma
Een stoma met twee uiteinden naast elkaar is een dubbelloops stoma. Uit de ene opening komt ontlasting, uit de andere opening komt slijm. Een dubbelloops stoma kan zowel een ileostoma als een colostoma zijn.

Urostoma of urinestoma
Als uw blaas moet worden verwijderd, wordt er een urostoma ofwel urinestoma aangelegd. Dit kan op twee manieren:

  • Brickerstoma; Bij een Brickerstoma haalt de chirurg een stukje van het laatste deel van uw dunne darm af. Daarmee maakt de chirurg een directe afvoer voor uw urine.
  • Neoblaas; Een neoblaas houdt in dat er een nieuwe blaas wordt gemaakt van een gedeelte van uw darm. Deze nieuwe blaas wordt aan uw plasbuis verbonden.