Stomaverzorging tips

Het krijgen van een stoma is een ingrijpende gebeurtenis. Het heeft tijd nodig om te wennen aan een stoma. Uw lichaam werkt opeens anders. Wij van BENU Direct begrijpen dat dit onzekerheid en andere gevoelens met zich mee brengen. Onze stomaverpleegkundigen helpen u daarom graag als u vragen heeft. Ook geven zij tips voor de verzorging van uw stoma. 
 
Tijdens de periode in het ziekenhuis helpen de verpleegkundigen uiteraard bij het wennen aan de stoma. Zij zullen u leren hoe u de stoma het best verzorgt zodat u na het verlaten van het ziekenhuis zelf in staat bent uw stoma te verzorgen. Mocht dit niet lukken dan zal de stomaverpleegkundige zorgen dat u thuis hulp krijgt.
 

Belangrijke tips voor de verzorging van uw stoma

  • Kies voor een verwisselmoment dat de stoma het minst productief is (bijv. voor het ontbijt).

  • Vervang het stomazakje wanneer het tussen de 1/3 en 1/2 vol is. 
    Als het zakje te vol is wordt het te zwaar en kan het te hard aan de huid gaan trekken waardoor het kan losraken of gaan lekken.

  • Zorg voor rust; neem de tijd om het materiaal aan te brengen.

  • Zorg voor goed passend materiaal. Gebruik een mal als u uitknipbaar materiaal gebruikt.

  • Verwijder eventuele ongewenste haargroei rond de stoma door droog te scheren.

  • Reinig met water. Vette producten zoals zalf, lotion of billendoekjes hebben een negatief effect op de kleefkracht van het materiaal.

  • Inspecteer bij iedere wissel de huid zodat u tijdig problemen herkent. Aarzel niet om bij vragen uw stomaverpleegkundige of onze stomaverpleegkundige te contacten.

Zoekt u andere informatie? Kijkt u vooral eens bij de veelgestelde vragen of neem contact met ons op via 0800-6555 555.

Zorgprofessional van BENU bij een koppel thuis