Stomabreuk

Wat is een stomabreuk?

Een stomabreuk wordt ook een parastomale hernia genoemd. Bij een stoma wordt er een gat in de buikwand gemaakt. Door de sterke spierlaag en buikvlies van de buikwand blijven de organen op hun plek. Naast de stoma kan een littekenbreuk ontstaan, op deze plekken gaan dan organen uitsteken.

Een stomabreuk kan bij iedere stomadrager gebeuren. Als u last heeft van overgewicht, astma (veel hoesten) of slappe buikspieren heeft u meer kans op een stomabreuk. Dit komt omdat de buikwand dan zwakker is.

Verzorger en patiënt buiten

Symptomen bij een stomabreuk

Een stomabreuk ziet er vaak uit als een zwelling. Het formaat van de uitstulping is afhankelijk van de hoeveelheid organen die uitsteken. De zwelling kan daardoor groter of kleiner zijn. Uw buikwand kan dan pijnlijk aanvoelen of veroorzaakt klachten. Zo kan een breuk zorgen voor rugklachten en kan een breuk bij de navel pijn veroorzaken.

Behandeling stomabreuk

Er zijn verschillende manieren om een stomabreuk te behandelen. Soms is een operatie een optie, dan wordt er een mat geplaatst die de breuk zal beperken. Dit is niet altijd mogelijk. In dat geval kunt u een stomasteunband om uw buik gebruiken. Deze band ondersteunt uw buik en ervoor dat de breuk niet groter wordt.

U kunt de uitstulping ook behandelen door:

  • IJsblokjes in een washandje op de uitstulping te leggen.
  • De stoma liggend verzorgen.
  • Een strakke broek of stomaband te dragen.
  • De stoma terug te duwen.

Contact met BENU Direct

Heeft u vragen of wilt u graag advies van onze stomaverpleegkundige? U kunt op de volgende wijze contact met ons opnemen:

🔔 Terugbel verzoek

🗨 WhatsApp naar 0638161068

✉ Stuur een bericht

📞 Bel 0800 - 6555 555