Lekkage van uw stoma

Een lekkage komt vaak voor bij stoma gebruikers. Deze lekkages zijn vervelend en kunnen voor huidproblemen zorgen. Ook plakt de stoma minder goed bij een lekkage. Hier leest u meer over de oorzaken en de oplossingen van een stoma lekkage.

Vrouw met hand op stomazak

Oorzaken van een lekkage van uw stoma

Bekende oorzaken van lekkages zijn:

  • Gewichtsverandering: door aankomen of afvallen kan uw stomamateriaal verkeerd gaan liggen.
  • De stoma komt niet voldoende naar buiten. Dit heet een teruggetrokken stoma of stoma op huidniveau.
  • De opening van het materiaal is niet de juiste maat: deze is te groot of te klein.
  • De stoma is van vorm veranderd.
  • Pancaking:
    Bij pancaking klontert de ontlasting samen en duwt deze uw stomazakje van het lichaam af. Het kan zijn dat uw stoma zakje vacuüm wordt gezogen. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting zich ophoopt, hierdoor kan nieuwe ontlasting er niet langs. De nieuwe ontlasting gaat onder het huidplaatje kruipen waardoor lekkage en/of huidirritatie ontstaat.

Oplossingen voor de lekkage van uw stoma

Lekkages zijn te verhelpen. Overleg met uw stomaverpleegkundige over de oplossing die het beste bij u past. Een paar manieren om de lekkage op te lossen of te voorkomen zijn:

Beschermpoeder

Beschermpoeder kunt u gebruiken bij een natte, geïrriteerde en ontvelde huid. Verdeel de poeder dun op de vochtige huiddelen. Maak hierna de plaatsen op de huidplaat vochtig die in contact komen met de poeder, hierdoor plakt de huidplaat goed tegen uw huid.

Beschermende pasta

Met beschermende pasta kunt u oneffenheden en plooien rond de stoma opvullen. Hierdoor sluit de huidplaat beter aan. U krijgt dan minder snel last van een lekkage.

Gordel (alleen bij convex)

Een gordel is een riempje die u aan de huidplaat of het stomazakje vastmaakt. De gordel gaat vervolgens om uw middel. Hiermee maakt u de stoma extra goed vast.

Ileo-gel indikkers

De ileo-gel indikker wordt in het stomazakje geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de vloeibare stoelgang in een dikkere massa veranderd. 

Contact met BENU Direct Hulpmiddelenzorg

Heeft u vragen of wilt u graag advies van onze stomaverpleegkundige? U kunt op de volgende wijze contact met ons opnemen:

🔔 Terugbel verzoek

🗨 WhatsApp naar 0638161068

✉ Stuur een bericht

📞 Bel 0800 - 6555 555