Lekkage van uw stoma

Een lekkage komt vaak voor bij stoma gebruikers. Deze lekkages zijn vervelend en kunnen voor huidproblemen zorgen. Ook plakt de stoma minder goed bij een lekkage. Hier leest u meer over de oorzaken en de oplossingen van een stoma lekkage.

Vrouw met hand op stomazak

Oorzaken van een lekkage van uw stoma

Bekende oorzaken van lekkages zijn:

  • Gewichtsverandering: wanneer u ineens veel aankomt of afvalt kan uw stomamateriaal verkeerd gaan liggen. Hierdoor heeft u ander opvangmateriaal nodig.
  • De stoma komt niet voldoende naar buiten. Dit heet een stomaretractie.
  • De opening van het materiaal is niet de juiste maat: deze is te groot of te klein.
  • De stoma is van vorm veranderd:
    De eerste 2 maanden na de ingreep verandert de stoma altijd van vorm De stoma wordt kleiner. De stoma kan daarna kantelen, uit gaan steken of terugtrekken. Als u hierdoor last krijgt van lekkages moet er opnieuw gekeken worden naar uw stoma.
  • Uw stoma past niet goed.
  • Pancaking:
    Bij pancaking klontert de ontlasting samen en duwt deze uw stomazakje van het lichaam af. Het kan zijn dat uw stoma zakje vacuüm wordt gezogen. Dit zorgt ervoor dat de ontlasting zich ophoopt, hierdoor kan nieuwe ontlasting er niet langs. De nieuwe ontlasting gaat onder het huidplaatje kruipen waardoor lekkage en/of huidirritatie ontstaat.

Oplossingen voor de lekkage van uw stoma

Lekkages zijn vaak makkelijk te verhelpen. Overleg met uw stomaverpleegkundige over de oplossing die het beste bij u past. Een paar manieren om de lekkage op te lossen zijn:

Beschermpoeder

Beschermpoeder kunt u gebruiken bij een natte, geïrriteerde en ontvelde huid. Verdeel de poeder dun op de vochtige huiddelen. Maak hierna de plaatsen op de huidplaat nat die in contact komen met de poeder, hierdoor plakt de huidplaat goed tegen uw huid.

Beschermende pasta

Met beschermende pasta kunt u oneffenheden en plooien rond de stoma opvullen. Hierdoor kan de beschermplaat beter op de huid liggen. U krijgt dan minder snel last van een lekkage.

Gordel

Een gordel is een riempje die u aan de beschermplaat of het stomazakje vastmaakt. De gordel gaat vervolgens om uw middel. Hiermee maakt u de stoma extra goed vast.

Ileo-gel tabletten

De ileo-gel tablet wordt in het stomazakje geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de vloeibare stoelgang in een dikkere massa veranderd.

Beschermhoes

De beschermhoes wordt over het stomazakje heen geschoven, hierdoor is het stomazakje niet meer zichtbaar. Als u snel last heeft van zweer of allergisch bent voor het stomamateriaal kunt u dit hoesje gebruiken.

Contact met BENU Direct

Heeft u vragen of wilt u graag advies van onze stomaverpleegkundige? U kunt op de volgende wijze contact met ons opnemen:

🔔 Terugbel verzoek

🗨 WhatsApp naar 0638161068

✉ Stuur een bericht

📞 Bel 0800 - 6555 555