Veelgestelde vragen over medische drinkvoeding

In de bagageruimte van het vliegtuig bevriest drinkvoeding. Dit is niet goed voor de kwaliteit. Als u bij de vliegmaatschappij van tevoren aangeeft dat u medische drinkvoeding gebruikt, mag u meestal extra bagage meenemen. Informeer bij de vliegtuigmaatschappij of uw drinkvoeding vervoerd kan worden in de ‘forward belly’. Dit is de ruimte in het vliegtuig waar bijvoorbeeld ook dieren tijdens de vlucht verblijven.

Drinkvoeding wordt meestal voorgeschreven als aanvulling op de normale voeding. Het aantal varieert van 1 tot 3 flesjes per dag. Bij een volledige vervanging van de normale voeding volstaan ongeveer 5 tot 7 flesjes per dag. Uw arts of diëtist bepaalt de soort en hoeveelheid drinkvoeding.

Van verschillende fabrikanten is er drinkvoeding in een neutrale smaak verkrijgbaar. Deze kunt u toevoegen aan bijvoorbeeld koffie, melk, soep en sauzen zonder dat dit de smaak beïnvloedt. Het is belangrijk dat u de drinkvoeding niet kookt en niet te lang verwarmt. Anders kunnen er voedingsstoffen verloren gaan.

In drinkvoeding zit vitamine K. Deze vitamine bevordert de bloedstolling. Overleg altijd eerst met uw arts of diëtist. En geef aan de trombosedienst door als u begint of stopt met drinkvoeding of andere hoeveelheden gaat gebruiken.

Ja, u mag drinkvoeding gebruiken. Overleg altijd eerst met uw arts of diëtist. Het is belangrijk om de bloedsuikerwaarde zo optimaal mogelijk te houden. Er bestaat drinkvoeding die speciaal is afgestemd op diabetespatiënten.

Wanneer u drinkvoeding gaat gebruiken kan de stoelgang anders zijn dan u gewend bent. Diarree of obstipatie zijn geen gebruikelijke bijwerkingen. Heeft u daar toch last van? Dan kan drinkvoeding met extra vezels uitkomst bieden. Overleg altijd met uw arts of diëtist.

Dit is om de bijsmaak van mineralen en vitamines te onderdrukken.

Er zijn veel verschillende soorten medische voeding. Iedereen heeft een eigen voedingsbehoefte en smaakvoorkeur. Zo zijn er drinkvoedingen op melk-, yoghurt-, en sapbasis. Ook zijn er crèmes, vruchtenmoezen, soepen en poeders verkrijgbaar. De voeding kan energie-, eiwit-, of vezelverrijkt zijn, geconcentreerd of een combinatie hiervan. Dit alles in verschillende smaken. Daarnaast zijn er drinkvoedingen die speciaal zijn afgestemd op een bepaalde aandoening of ziekte. Bijvoorbeeld COPD, kanker, nierziekten, decubitus (doorligwonden), diabetes mellitus, en verterings- en resorptiestoornissen.