Medische voeding

Wat is medische voeding?

Evenwichtige voeding is heel belangrijk om goed te kunnen functioneren. Is het moeilijk voor u om voldoende te eten? Dan kan medische (drink)voeding een oplossing bieden. Medische voeding is kant-en-klare vloeibare voeding of poeder met alle voedingstoffen, zoals eiwitten, vetten, koolhydraten en vitamines, erin die u op een dag nodig heeft.   Medische voeding wordt ook dieetvoeding voor medisch gebruik genoemd.
Komt u in aanmerking voor medische voeding? Vraag uw (huis)arts dan om een voorschrift.

Wanneer heb ik medische voeding nodig?

Medische voeding is verkrijgbaar op voorschrift van uw (huis)arts of diëtist, bijvoorbeeld bij ziekte, ondervoeding, rond een operatie, bij slik- of kauwproblemen of bij voedselallergieën. En ook in andere situaties die het eten belemmeren, zoals stress of depressie.

Medische voeding is maatwerk 

Medische voeding is altijd maatwerk. Als uw (huis)arts of diëtist u medische voeding voorschrijft, is die voeding dus afgestemd op uw persoonlijke behoeften. In sommige gevallen is de medische voeding een aanvulling op uw normale maaltijden. In andere gevallen vormt de medische voeding uw complete voeding, ter vervanging van uw normale maaltijden.


Advies bij het gebruik van medische voeding

Heeft u medische voeding nodig? Of wilt u advies over bijvoorbeeld het gebruik van medische voeding? Wij helpen u graag! Lees meer over hoe u kunt bestellen en advies bij BENU Direct.

Verschillende soorten medische voeding

Iedereen heeft zijn eigen voedingsbehoefte en zijn eigen voorkeuren. Daarom zijn er veel verschillende soorten medische voeding. Zo zijn er medische drinkvoedingen op basis van melk, yoghurt en sap. Ook zijn ze verkrijgbaar in de vorm van crème, vruchtenmoes, soep en poeder.  
Uw (huis)arts of diëtist bepaalt aan welke eisen uw voeding moet voldoen. Denk hierbij aan verrijking van uw voeding met extra energie, eiwitten of vezels – of een combinatie hiervan. Daarnaast zijn er medische voedingen die speciaal zijn afgestemd op de voedingsbehoefte bij een bepaalde aandoening of ziekte. Voorbeelden hiervan zijn medische voedingen bij COPD, kanker, nierziekten, decubitus (doorligwonden) en diabetes mellitus.

Verschillende soorten smaken medische voeding

Bij medische voeding kunt u kiezen uit verschillende smaken. Ook kunt u zoet en hartig afwisselen. Medische voeding smaakt vaak zoet om de bijsmaak van mineralen en vitaminen te onderdrukken. Als u uw drinkvoeding koelt, smaakt zij minder zoet. Sommige smaken kunt u kort verwarmen (niet koken, anders gaan er voedingsstoffen verloren!) als u dat lekkerder vindt. Verder kunt u voor de variatie iets extra’s toevoegen aan uw voeding. Denk aan suiker, honing, siroop, slagroom, oploskoffie, jam, anijs of een bolletje ijs. Voeding met een neutrale smaak (‘zonder smaak’) kunt u toevoegen aan uw soep, saus, koffie of zuiveldrank. 

Keuzehulp

In overleg met uw arts zoekt onze diëtiste samen met u naar de best passende medische voeding. Ook geeft onze diëtiste tips voor het gebruik. Wel zo makkelijk.

Recepten met medische drinkvoeding

Medische drinkvoeding hoeft niet saai te zijn om te eten. De drinkvoeding kunt u vaak met andere ingrediënten mixen om er iets lekkers van te maken. Leuk voor de afwisseling! Bekijk eens onze recepten met medische drinkvoeding.

Speciale voeding voor baby’s

Er is ook speciale voeding voor baby’s voor wie standaard zuigelingenvoeding niet geschikt is. Bijvoorbeeld voor baby’s die een koemelkallergie of lactose-intolerantie hebben, heftig spugen, prematuur (te vroeg geboren) en/of dysmatuur (te licht) zijn. Ook deze voeding moet worden voorgeschreven door een arts of diëtist.

Medische voeding nodig?

Met een verklaring dieetpreparaat of recept van uw huisarts kunt u medische voeding bestellen en vergoed krijgen via uw zorgverzekering. Lees hier meer over het bestellen en de vergoeding van medische voeding

Lees meer over: