Veelgestelde vragen over incontinentie

Bij incontinentie verliest u urine of ontlasting op momenten dat u dat niet wilt. Dit kan komen door bijvoorbeeld een lichamelijke of neurologische aandoening of een operatieve ingreep. Urineverlies kan van enkele druppels tot de hele blaasinhoud zijn. Het kan ook elk moment van de dag verschillend zijn. Ook ontlasting-incontinentie kan in verschillende vormen voorkomen. De gevolgen van ongewild urineverlies kunnen van grote invloed zijn op uw dagelijks leven. Incontinentie kan negatieve effecten hebben op uw werk, huishoudelijke activiteiten, sport, sociale leven of seksleven. Gelukkig is er veel aan te doen. Uw arts kan u informeren over de beste behandeling.

Incontinentie kan door verschillende lichamelijke problemen ontstaan. Voorbeelden zijn zwangerschap, hormoonverandering, gewichtstoename, diabetes, baarmoederverwijdering, spierverslapping, urineweginfecties, continu hoesten, blijvende verstopping in de darmen en een operatie. Ook leeftijd, roken en het gebruik van medicijnen kunnen een rol spelen.

Bij elke vorm van urineverlies is het raadzaam om naar de huisarts te gaan. Hij kan u doorverwijzen naar een uroloog of gynaecoloog. De uroloog of gynaecoloog kent de nieuwste behandelmethoden.

De vier meest voorkomende vormen van urine-incontinentie zijn:

  • Inspannings- of stressincontinentie: u verliest urine bij druk op de blaas, zoals bij hoesten, niezen, lachen, tillen, traplopen, rennen of springen. Deze vorm is de meest voorkomende vorm bij vrouwen.
  • Aandrangincontinentie (ook wel overactieve blaas genoemd): plotselinge, dwingende aandrang om te plassen gevolgd door ongecontroleerd urineverlies. U heeft het idee dat het toilet direct onder u moet staan als u de aandrang voelt.
  • Gemengde incontinentie: combinatie van inspannings- en aandrangincontinentie.
  • Overloopincontinentie: ongecontroleerd verliezen van urine door een volle blaas. De volle blaas kan door te lang vasthouden van urine vergroot worden en overgevoelig raken. Hierdoor kan de volle blaas de druk niet meer aan en ‘loopt over’.

Het helpt het om 2 weken een dagboek bij te houden. In het dagboek schrijft u telkens op:

  • Bij welke activiteit en op welk tijdstip u aandrang heeft gevoeld om te plassen.
  • Wanneer u ongewild urine heeft verloren.
  • Op welke tijden u op het toilet heeft geplast.

Bespreek uw bevindingen met uw arts of continentieverpleegkundige.

Er bestaan goede medicijnen voor aandrangincontinentie (ook wel urge-incontinentie genoemd). Zij verminderen het aandrangsignaal naar het ruggenmerg en de hersenen. De tijd tussen het plassen is langer en het vermindert ook het urineverlies. De werking en de bijwerkingen wisselen. Uw huisarts kan u meer vertellen.

Met urine-incontinentie kunt u in principe normaal functioneren. Dit hangt wel af van de ernst van de klachten. Er zijn veel hulpmiddelen op de markt. Voor de meeste mensen is een acceptabel leven mogelijk. Het is belangrijk dat u de juiste hulpmiddelen gebruikt. Voor advies kunt u terecht bij uw arts, continentieverpleegkundige of bij een van de gespecialiseerde verpleegkundigen van BENU Direct.

Worden uw klachten veroorzaakt door het niet goed functioneren van uw bekkenbodemspieren? Dan kan bekkenbodemtherapie uitkomst bieden. U leert de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Ook wanneer een operatie onvermijdelijk is, is het toch zinvol de bekkenbodemspieren zo goed mogelijk te trainen. Dit helpt om te voorkomen dat de klachten terugkomen.

Dat kan. Reist u met het vliegtuig? Dan kunt u uw incontinentiemateriaal het beste verdelen over uw bagage. Neem altijd materiaal in uw handbagage mee voor het geval uw koffers niet aankomen. Extra bagage mag altijd mee. Meestal heeft u daarvoor een medische verklaring van uw arts of verpleegkundige nodig. Als u voor langere tijd naar het buitenland gaat, is het handig om te kijken of het materiaal dat u gebruik ter plekke ook verkrijgbaar is. Veel materialen zijn wereldwijd te verkrijgen, maar soms onder een andere naam of artikelnummer.

Uw continentieverpleegkundige vertelt welke hulpmiddelen u kunt gebruiken en geeft tips voor uw persoonlijke hygiëne. Gebruik lauwwarm water en geen zeep. Hierdoor kan uw huid uitdrogen en ruw worden.