Alles over katheters

Wat is een katheter?

Een katheter is een medisch hulpmiddel om urine vanuit de blaas te laten aflopen door een flexibele slang. De katheter wordt via de urinebuis of de buikwand van de blaas naar buiten toe geleid. Een urine-opvangzak vangt de urine op.

Urine-opvangzak

Er zijn twee soorten opvangzakken: de bedzak (nachtzak) en de beenzak (dagzak). De beenzak gebruikt u overdag, Deze zak zit op de boven- en onderbeen. In de beenzak kan een halve liter urine. In de bedzak kan 2 liter urine. Deze katheterzak moet geleegd worden wanneer deze vol zit. Een verpleegkundige van BENU Direct kan samen met u kijken naar de incontinentiematerialen die het beste passen bij uw situatie.

Wanneer gebruikt u een katheter?

Als u een lichte vorm van urineverlies heeft zijn inleggers of incontinentiebroekjes vaak al voldoende. Wanneer u een vorm heeft van urine-incontinentie waarbij u veel urine verliest, kan een katheter voor u een oplossing zijn. Er zijn katheters voor zowel mannen als vrouwen.

Soorten katheters

Er zijn vele soorten katheters, geschikt voor iedere situatie. Hier leest u welke soort katheters er zijn:

Verblijfskatheters

De verblijfskatheters worden geplaatst door een verpleegkundige of een uroloog. U kunt deze krijgen in het ziekenhuis of bij u thuis. Er zijn meerdere varianten verblijfskatheters:

 • Blaaskatheter (Transurethrale katheter)
  Een transurethrale katheter is een soepel buisje die urine via de plasbuis uit de blaas laat lopen. Dit type wordt geplaatst door een verpleegkundige in het ziekenhuis of bij u thuis.
 • Buikkatheter (suprapubische katheter)
  Bij deze katheter wordt de flexibele slang via een sneetje in de buik bij de blaas ingebracht. Er zit aan het einde een ballonnetje met water zodat de katheter niet uit de blaas glijdt. Deze katheter wordt vervangen door een verpleegkundige.
 • Nefrostomiekatheter
  Bij dit type katheter zit er een slangetje in de zij direct naar de nier. Deze katheter wordt vooral gebruikt wanneer u last heeft van een infectie in de urineleider of van nierstenen. De urine stroomt dus direct uit de nier weg. De katheter wordt met een speciale pleister geplakt op uw huid zodat de urine goed wegloopt. De nefrostomiekatheter wordt iedere paar weken vervangen in het ziekenhuis.
 • Dubbel J katheter (katheter geplaatst tussen nier en blaas)
  Deze katheter wordt geplaatst tussen de nier en de blaas. De katheter heeft na het plaatsen twee J-krullen, eentje in de nier en eentje in de blaas. Deze krullen helpen de urine van nier naar blaas. Zo wordt de nier ontlast. Dit type wordt onder andere gebruikt bij verkleving, vernauwing of een niersteen in de urineleider.

Andere typen katheters

Ook zijn er katheters die geen verblijfskatheters zijn:

 • Condoomkatheter
  Deze katheters zijn alleen te gebruiken door mannen. De katheter is een speciale condoom met open einde. Aan dit open einde kan dan een opvangzak worden gekoppeld.
 • Intermitterende katheter
  Intermitterende katheters kunnen maar een keer gebruikt worden. Deze worden via de plasbuis ingebracht. Wanneer de blaas geleegd is wordt de katheter weer verwijderd.

Hoe gebruikt u uw katheter?

Het gebruik van uw katheter hangt af van uw persoonlijke situatie. Heeft u vragen? Neem dan contact op met BENU Direct, het ziekenhuis of uw apotheker.

Hoe lang mag een katheter blijven zitten en hoe vaak moet een katheter verwisseld worden?

Gemiddeld moet een katheter iedere 6 tot 12 weken vervangen worden. Hoe lang uw katheter mag blijven zitten hang af van het type en uw situatie. Vraag dus altijd uw continentieverpleegkundige om advies.

Meer weten over katheters?

Heeft u vragen over het kiezen of het bestellen van een katheter die bij u past? Neem dan contact op met een continentieverpleegkundige.

Incontinentieartikelen nodig?

Schrijf u nu in voor BENU Direct Hulpmiddelenzorg en wij nemen contact met u op voor de eerste levering.