Wondverbandmiddelen

< terug naar wondzorg

Wondverbandmiddelen zijn middelen die toegepast kunnen worden bij een ernstige aandoening waarbij langdurige medische behandeling noodzakelijk is.  De middelen zijn onderverdeeld in een aantal productgroepen:

Gazen en kompressen

Gazen zijn geschikt om holtes op te vullen en exsudaat op te nemen. Ze worden nooit droog op de wond aangebracht, maar vaak in combinatie met antibacteriële zalven- en vloeistoffen. Een gaas kan worden afgedekt worden met een kompres.

Alginaatverbanden

Alginaat is afkomstig uit zeewier. Doordat stoffen uit dit verband reageren met het wondvocht of bloed ontstaat een soort van hydrogel. Door deze eigenschap bevordert het de bloedstolling, het kan nog veel meer vocht opnemen, het zorgt voor meer zuurstof in de wond en bacteriën worden ingesloten.

Hydro- actieve verbanden

Deze verbanden kunnen grote hoeveelheden wondvocht opnemen. Hierdoor worden de eiwitten en groefactoren in de wond vergroot. Er wordt een vochtig milieu gecreëerd, het reinigt de wond en er is volledig elastisch contact met de wondbodem. Vaak worden deze verbanden ingezet bij vochtige tot zeer natte wonden.

Hydrocolloïd verband

Dit is een verband die wonden letterlijk voorzien van water. Daarom worden deze verbanden ingezet bij droge wonden. De verbanden bevorderen het genezingsproces door een vochtig milieu te creëren, aanmaak van nieuwe bloedvaatjes wordt gestimuleerd, bacteriën worden ingesloten, vormen zich gemakkelijk naar het lichaam en verminderen pijn na het opbrengen.

Schuimverbanden

Schuimverbanden kunnen ook wondvocht goed opnemen. Voordeel van deze verbanden is dat zij ondanks het kunnen opnemen van wondvocht niet veranderen van volume of vorm. Dit verband wordt daarom graag gebruikt als er ook compressie hulpmiddelen worden ingezet. Het wisselen van dit verband is afhankelijk van de hoeveelheid wondvocht. Daarnaast kan het vrijwel pijnloos worden verwijderd.

Hydrogels

Bevatten van 80 – 99% water. Hydrogels creëren een vochtig milieu wat ten goede komt van de wondgenezing. Andere eigenschappen die het nog heeft zijn plakt niet aan de wond, het verminderd pijn door verkoeling en voorkomt verweking van gezonde wondranden

Zilververbanden

De eigenschap van zilververbanden is dat zij antibacterieel werken. Dit materiaal wordt voornamelijk ingezet wanneer de bacteriën het wondgenezings proces negatief beïnvloeden. Het zilver dood de bacteriën en schimmels in de wond en het wondverband kan zeven dagen blijven zitten tot een volgende verbandwissel wordt gedaan. Voor het inzetten van dit verband wordt altijd gekeken of er bepaalde medicatie wordt gebruikt die van invloed kan zijn. Daarnaast mag het ook voor een zeer korte periode worden ingezet. Ondanks de vele goede eigenschappen van dit verband is het nadeel dat het erg prijzig is.

Fixatie materiaal

Het fixatiemateriaal bestaat uit zwachtels en pleisters. Zeker wanneer bepaalde ledematen veel in beweging zijn en het wondverband hierdoor kan loslaten is een goede fixatie een belangrijke inzet. Zwachtels worden gebruikt om de wond te verbinden. Het houdt de wondmaterialen op zijn plek als deze niet een zelfklevende laag hebben. De zwachtels worden verdeeld in elastisch, niet elastisch en net- en buisverbanden. De niet elastische fixatiezwachtels kunnen luchtig worden aangebracht en zijn vocht opnemend. Elastische fixatiezwachtels worden ingezet bij bijvoorbeeld gewrichten of moeilijk te verbinden lichaamsdelen. Met ideaalzwachtels is het zelfs mogelijk om hoge druk te geven om vochtafvoer te stimuleren. Dan zijn er nog de buisverbanden die specifiek kunnen worden gebruikt voor extremiteiten zoals gewrichten van de pols, vingers en ledematen. Het netverband is zeer wijdmazig en daarom voornamelijk geschikt voor thorax en rug.

Huidverzorgers en –beschermers

Wanneer de wond veel vocht verliest kan het nodig zijn om de gezonde wondranden goed te beschermen. Wordt dit niet gedaan dan kan dit tot gevolg hebben dat er infecties ontstaan en de wondgenezing wordt vertraagt. De producten die hieronder vallen zijn zalven, films en hydro colloïden. Let op dat lang niet alle huidverzorgers- en beschermers ook voor vergoeding in aanmerking komen. Bespreek dit altijd eerst met uw wondverpleegkundige of bel naar BENU Direct.

< terug naar wondzorg