Complexe wonden

< terug naar wondzorg

Complexe wonden hebben een (ernstige) vertraging in de genezingsfase. Hier liggen verschillende redenen aan ten grondslag. Bijvoorbeeld onderliggende ziekten kunnen de genezingsfase negatief beïnvloeden.

We onderscheiden de volgende complexe wonden:

Brandwond graad 2/3

De huid is beschadigd door letsel van warmte, koude, straling, elektriciteit of een chemische stof. De meeste brandwonden worden veroorzaakt door een hete vloeistof.

Oncologische wond (bij kanker)

Een oncologische wond kan op 2 manieren ontstaan:
a. door een tumor. Het onderliggende weefsel is kwaadaardig en kan hierdoor niet op de ‘normale’ wijze genezen.
b. door een kankerbehandeling. Bijvoorbeeld een chirurgische ingreep, chemotherapie of radiotherapie.

Wondinfectie

De wond is ontstoken door bacteriën.

Doorligwond (decubitus)

Doorligwonden ontstaan door langdurige druk of schuifkracht. Meestal op plaatsen waar botuitsteeksels zitten, zoals de schouderbladen of heupen. Wanneer u bedlegerig bent, niet zelf kan omdraaien en ook nog slecht tot matig eet, dan heeft u een verhoogde kans op het ontstaan van een doorligwond. Doorligwonden worden ook wel decubituswonden genoemd.

Wond bij circulatiestoornis (ulcus cruris of open been)

Deze wonden ontstaan door een verminderde doorbloeding van uw vaten. Weefseldelen in uw lichaam krijgen te weinig zuurstof en voedingsstoffen. Hierdoor kunnen er sneller wonden ontstaan. Een veelvoorkomende wond bij circulatiestoornis is de ulcus cruris, ook wel ‘open been’ genoemd. Dit is een open wond of zweer aan het onderbeen.

Diabetische wond

Bij de chronische ziekte diabetes mellitus raken de vaatwanden beschadigd door verhoogde glucosewaarden (bloedsuikerwaarden). Hierdoor kan onder andere de zenuwaandoening neuropathie ontstaan. Daarbij vermindert het gevoel in uw tenen en voeten, waardoor u wondjes niet tijdig opmerkt. Bovendien genezen de wondjes trager door de beschadigde vaatwanden.
Een wond door trauma ontstaat door een beschadiging van buitenaf. Bijvoorbeeld schaafwonden, snijwonden, steekwonden en bijtwonden.

Fistel

Een fistel is een niet-natuurlijke doorgang tussen twee lichaamsholten, of tussen een lichaamsholte en de huid. Een fistel ontstaat vaak doordat een abces een weg naar buiten zoekt. Een abces is een zwelling met pus erin. Zo ontstaat een kleine doorgang die na de genezing vaak blijft bestaan. Uit een fistel kan vocht of vuil komen.

< terug naar wondzorg