Tips medische voeding

< terug naar medische drinkvoeding

 • Verminder de zoete smaak

  Door de drinkvoeding te koelen vermindert de zoete smaak. Voeg eventueel een ijsblokje toe. Afhankelijk van de soort drinkvoeding kunt u de voeding ook mengen met (karne)melk, vruchtensap, yoghurt of (bubbel)water. Doordat het volume toeneemt kunt u sneller een vol gevoel krijgen.

 • Zorg voor variatie

  U kunt kiezen uit verschillende smaken. En u kunt zoet en hartig afwisselen. Voeg ook eens iets extra’s toe aan de drinkvoeding, zoals suiker, honing, siroop, slagroom, oploskoffie, jam, anijs of een bolletje ijs. Drinkvoeding in de smaak neutraal kunt u toevoegen aan soepen, sauzen, koffie of een zuiveldrank.

 • Gebruik een rietje als u de geur niet aangenaam vindt

  Drink de voeding rechtstreeks uit de verpakking. Tekort aan vocht en voeding kan de misselijkheid verergeren. Daarom is het belangrijk om te blijven eten en drinken.

 • U kunt de drinkvoeding ook verwarmen
  Chocolade, koffie, mokka en andere hartige smaken kunnen worden verwarmd. Doe dit niet lang en laat de drinkvoeding niet koken. Anders kunnen er voedingsstoffen verloren gaan.
 • Voorkom een droge mond

  Een droge mond wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan speeksel. Als u minder eet en drinkt, wordt er minder speeksel geproduceerd. Ook behandelingen zoals chemo- en radiotherapie kunnen een droge mond veroorzaken. Zorg dat u altijd drinken bij de hand hebt en neem bij iedere hap vast voedsel een slokje drinken. Friszure voedingsmiddelen (bijvoorbeeld appel, tomaat, augurk of uitjes) zorgen voor een toename van dun speeksel. Spoelen met een zoutoplossing of kunstspeeksel kan ook een oplossing zijn. Vraag ernaar bij uw arts of diëtist.

 • Verminder slijmvorming

  Drinkvoeding op melkbasis kan het gevoel geven dat er slijm in uw keel of mond zit. Een drinkvoeding op sap of yoghurtbasis kan het gevoel van slijm verminderen. Ook een ijsblokje of een slokje water na het nemen van de drinkvoeding kan helpen. Water drinken gedurende de dag verdunt het slijm waardoor het gemakkelijker op te hoesten is.