Een stoma is een kunstmatige, chirurgisch aangelegde darmopening in uw buik. Een stoma zorgt ervoor dat uw ontlasting of urine via de aangelegde opening uw lichaam verlaat en in een stomazakje terechtkomt. Een stoma is bedoeld om incontinentieklachten te verminderen en uw kwaliteit van leven te verbeteren. Een stoma verandert de eerste tijd nog van diameter (doorsnee) en vorm. Om die reden noemen sommige mensen een stoma ook wel een ‘roosje’. Ongeveer 3 maanden na plaatsing neemt uw stoma een vaste vorm aan.
Een stoma kan worden aangelegd als blijvende oplossing of als tijdelijke oplossing. Een stoma kan ook weer worden ‘opgeheven’.
Er kunnen verschillende redenen zijn om een stoma aan te leggen. De meest voorkomende redenen zijn:
Er zijn verschillende soorten stoma’s, zowel voor ontlasting als voor urine.
Colostoma
Een colostoma is een stoma op uw dikke darm. Afhankelijk van de plaats van de colostoma zal uw ontlasting brijig tot vast zijn.
Ileostoma
Een ileostoma is een stoma op uw dunne darm. Een ileostoma produceert vaak de hele dag door ontlasting. De ontlasting vanuit uw dunne darm is aan de dunne kant, doordat het vocht vanuit de darmen niet goed kan worden opgenomen. Een ileostoma kan op verschillende delen van uw dunne darm worden aangelegd.
Enkelloops stoma
Een stoma met één opening is een enkelloops stoma. Bij een enkelloops stoma is het laatste stuk van uw darm verwijderd of dichtgemaakt.
Dubbelloops stoma
Een stoma met twee uiteinden naast elkaar is een dubbelloops stoma. Uit de ene opening komt ontlasting, uit de andere opening komt slijm. Een dubbelloops stoma kan zowel een ileostoma als een colostoma zijn.
Urostoma of urinestoma
Als uw blaas moet worden verwijderd, wordt er een urostoma ofwel urinestoma aangelegd. Dit kan op twee manieren: