Incontinentiemateriaal

< terug naar incontinentie

Voor elke vorm van incontinentie is er passend incontinentiemateriaal. Grofweg zijn er drie soorten:

 

Incontinentiematerialen die urine en ontlasting opvangen (absorberend incontinentiemateriaal)

Absorberend incontinentiemateriaal bevat korrels. Die zorgen ervoor dat de urine wordt omgezet in een soort gel. Ook nemen deze korrels de geur weg. Hieronder vindt u een overzicht van absorberende incontinentiematerialen. De verschillende soorten zijn bestemd voor uiteenlopende behoeften en problemen.

 • Inleggers met plakstrip

Er bestaan verschillende soorten inleggers met een plakstrip aan de onderkant. U kunt deze inleggers gebruiken als u druppels tot scheuten urine verliest. U kunt ze ook gebruiken bij matige ontlasting-incontinentie. Inleggers met een plakstrip draagt u in uw eigen ondergoed. De plakstrook zorgt ervoor dat de inlegger goed op zijn plek blijft zitten. Er zijn inleggers voor mannen en inleggers voor vrouwen, afgestemd op de verschillende anatomische vormen.

 • Inleggers zonder plakstrip

Bij ernstigere incontinentie neemt de inlegger met plakstrip misschien niet alle urine in zich op (absorberen), of is niet breed genoeg om alle ontlasting op te vangen. Dan kunt u kiezen voor inleggers zonder plakstrip. Deze zijn groter en dikker. Daardoor kunnen ze meer opvangen.

 • Incontinentiebroekjes ofwel pants

Soms lukt het niet (meer) om een inlegger op de juiste manier te gebruiken. Dan kunnen incontinentiebroekjes, ook wel pants genoemd, beter bij uw situatie passen. Incontinentiebroekjes  zijn hetzelfde te gebruiken als een onderbroek. Ook met één hand of met een verminderde handfunctie kunt u ze makkelijk omhoog of omlaag trekken. Dat bevordert uw zelfredzaamheid. Wel moet bij het verwisselen van een incontinentiebroekje uw onderkleding eerst worden uitgetrokken.

 • Slipsystemen of buikbandsystemen

Bent u incontinent en afhankelijk van mantelzorgers of zorgverleners? Dan is een slipsysteem of buikbandsysteem aan te raden. Deze materialen zijn makkelijk op bed of staand aan te trekken, door uzelf of door een zorgverlener/mantelzorger. Slipsystemen en buikbandsystemen kunnen veel  urine opnemen. Doordat ze vrij breed zijn, zijn ze ook geschikt om ontlasting op te vangen.

 • Inleggers zonder folie

In sommige situaties is het handig om een inlegger te gebruiken in combinatie met incontinentiebroekjes, slipsystemen of buikbandsystemen. Bij matige ontlasting-incontinentie is het dan makkelijker om de inlegger uit het incontinentiebroekje te verwisselen, in plaats van het hele incontinentiebroekje te moeten verwisselen. Hiervoor bestaan speciale inleggers zónder folie aan de onderkant. Deze speciale inleggers vormen een extra laag. Bij zwaardere ontlasting-incontinentie kan het materiaal onder de inlegger (het incontinentiebroekje, het slipsysteem of het buikbandsysteem) ook nog zijn werking doen.

 • Onderleggers (ook wel incontinentiematjes genoemd)

Als u geen incontinentiemateriaal op uw huid kunt verdragen, kunt u een speciale onderleggers of incontinentiematjes gebruiken om uw urine en/of ontlasting op te vangen.

 • Kinderluiers

Normaal gesproken worden kinderluiers niet als incontinentiemateriaal beschouwd. Maar in bepaalde situaties wel. Dan kunnen luiers voor kinderen vanaf 3 jaar vergoed worden (net als incontinentiematerialen voor volwassenen).

 

Incontinentiematerialen die urine afvoeren (katheters)

Er bestaan ook incontinentiematerialen die urine niet in zich opnemen (absorberen), maar afvoeren. Dit zijn de zogenoemde katheters. Er bestaan verschillende soorten katheters. Hieronder vindt u een overzicht.

 • Verblijfskatheter

Een verblijfskatheter is een soepel slangetje dat meestal via uw plasbuis wordt ingebracht. Soms plaatst een chirurg tijdens een kleine ingreep een katheter via uw buikwand. Dit wordt een suprapubisch katheter genoemd.

De verblijfskatheter zorgt ervoor dat uw urine via het slangetje naar buiten loopt. Aan het uiteinde van de verblijfskatheter (het uiteinde dat in uw blaas zit) bevindt zich een ballonnetje. Dit wordt gevuld met water, om te voorkomen dat de verblijfskatheter uit uw blaas glijdt. Sommige mensen hebben tijdelijk een verblijfskatheter nodig. Anderen gebruiken de verblijfskatheter hun hele leven.

 • Intermitterende katheter

Een intermitterende katheter is een katheter die eenmalig wordt gebruikt. De katheter wordt via uw plasbuis ingebracht, uw blaas wordt geleegd en de katheter wordt er weer uitgehaald.

Er zijn verschillende soorten intermitterende katheters. Een continentieverpleegkundige bekijkt samen met u welke intermitterende katheter geschikt is voor uw situatie.

 • Condoomkatheter voor mannen

Mannen met urine-incontinentie kunnen eventueel kiezen voor een condoomkatheter, in plaats van absorberend incontinentiemateriaal. Dit is een speciaal soort condoom met een open uiteinde. Aan het einde van de condoomkatheter kan een urineopvangzak worden gekoppeld. Overdag kunt u de urineopvangzak aan uw been bevestigen met beenbandjes of een fixette (een soort netkous). ’s Nachts kunt u een zogenoemde nachtzak aan de condoomkatheter koppelen. Deze urineopvangzak voor de nacht kunt u met een bedhaak aan uw bed hangen.

Condoomkatheters kunt u altijd eerst uitproberen via een proefpakket. De juiste maat kunt u zelf bepalen met speciale maatkaartjes.

 • Urineopvangzakken

Er bestaan verschillende soorten urineopvangzakken.

 • (Meerdaagse) dagzakken zijn urineopvangzakken voor overdag. De dagzak bevestigt u met beenbandjes of een fixette (een soort netkous) aan uw been. Er zijn verschillende slanglengtes, zodat u de urineopvangzak op de gewenste hoogte kunt dragen.
 • (Meerdaagse) nachtzakken zijn urineopvangzakken voor ’s nachts. U kunt de zak met een bedhaak aan uw bed hangen. Dan hoeft de zak niet op de grond te liggen, waardoor de urine ‘s nachts beter kan wegstromen. Zorg wel dat de nachtzak altijd lager hangt dan uw lichaam, zodat de urine goed kan aflopen.
 • Overige toebehoren

Als u een katheter gebruikt, heeft u misschien ook nog andere materialen nodig. Bijvoorbeeld een inbrengset, een flip-flo (katheterventiel), blaasspoeling of een bandje/pleister om de katheterslang op zijn plek te houden.

 

Incontinentiematerialen die urine of ontlasting regelen of tegenhouden

Naast de genoemde incontinentiematerialen bestaan ook nog andere middelen om ongewild verlies van urine en ontlasting tegen te gaan. Dit zijn:

 • Darmspoelen

Door darmspoelen kan uw stoelgang regelmatig en voorspelbaar worden. Dat kan helpen bij ontlasting-incontinentie of obstipatie.

 • Anaaltampons
  Een anaaltampon houdt de ontlasting tegen. U kunt de anaaltampon eruit halen wanneer u op het toilet zit. Er bestaan verschillende soorten en maten anaaltampons.
 • Contrelle Activgard voor vrouwen

Vrouwen die last hebben van minimale urine-incontinentie en een actief leven leiden, kunnen baat hebben bij de Contrelle Activgard. Dit is een soort kunststof tampon die in de vagina wordt ingebracht, waardoor de plasbuis wordt dichtgedrukt. Er bestaan verschillende maten van de Contrelle Activgard.

< terug naar incontinentie