Op reis met diabetes

Op reis met diabetes: gezondheidsrisico’s voorkomen

Als u diabetes mellitus heeft (meestal ‘diabetes’ genoemd), is regelmaat heel belangrijk. Tijdens vakanties of zakenreizen kan het lastig zijn om uw regelmaat vast te houden. Vaak zult u anders eten, drinken en bewegen dan thuis. Ook voelt u zich misschien anders, bijvoorbeeld meer ontspannen of juist meer gestrest. Misschien is er ook een tijdverschil, en zijn de temperatuur en uw activiteiten anders dan normaal. Dit alles kan effect hebben op uw bloedsuikerspiegel (het glucosegehalte in uw bloed). Daarom is het belangrijk dat u goed voorbereid op reis gaat en om uw glucosegehalte vaker te meten als u op reis bent. Deze checklist voor op reis met diabetes kan u daarbij helpen.

 • Hypo (hypoglykemie) tegengaan

  In een warme omgeving (warm land) wordt insuline beter opgenomen in uw lichaam. Daardoor kunt u een hypo krijgen: een daling van uw bloedsuikerwaarde (glucosewaarde). U kunt ook een hypo krijgen als uw eetritme doorbroken wordt, bijvoorbeeld door vertragingen onderweg. Lees hier wat u kunt doen tegen een hypo. Neem voor op vakantie dus de nodige maatregelen van tevoren om een hypo te kunnen voorkomen.

 • Hyper (hyperglykemie) tegengaan

  Een hyper is een verhoging van uw bloedsuikerwaarde (glucosewaarde). Lees hier wat u kunt doen tegen een hyper.
 • Tijdverschil overbruggen

  Bij verre reizen kunt u met een groot tijdverschil te maken krijgen. Het is belangrijk dat u toch op tijd uw medicijnen inneemt. Als u insuline gebruikt, kan uw (huis)arts of diabetesverpleegkundige een injectieschema voor onderweg opstellen. Kortwerkende insuline moet u meestal voor elke maaltijd gebruiken. Langwerkende insuline kunt u voor- of achteruitschuiven, in aansluiting op de plaatselijke kloktijden.

 • Diabetespaspoort meenemen

  Draag altijd een diabetespaspoort bij u. Hierin staan uw behandelingen, uw medicijnen en de resultaten van uw onderzoeken. Mocht u onwel worden, dan kunnen omstanders of zorgverleners zien dat u diabetes heeft. Een diabetespaspoort is verkrijgbaar via de website van DVN. Weten wat u nog meer moet meenemen? Bekijk dan de checklist: op reis met diabetes.

Let op: Sommige verzekeringen vergoeden geen medische kosten in het buitenland voor bestaande aandoeningen, zoals diabetes. Laat u vooraf duidelijk informeren, zodat u goed verzekerd op reis gaat!

Op reis met diabetes: medicijnen verantwoord bewaren

Bewaar uw insuline of diabetestabletten altijd volgens de instructies in de bijsluiter. Ook op reis! U kunt uw BENU Apotheek altijd om advies vragen.

 • Bescherm uw diabetesmedicijnen tegen warmte én kou.

 • Bewaar insuline altijd tussen 2 en 8 graden Celsius én buiten het zonlicht. Anders gaat de werkzaamheid verloren.  
 • Bescherm uw teststrookjes en insulinepompen tegen hitte en vorst. 
 • Naar een warme bestemming?

  Uw BENU Apotheek verkoopt speciale koeltasjes voor insuline. U kunt insuline ook bewaren in een koelbox (maar niet tegen de koelelementen aan!), in een thermosfles met een wijde opening, of in een opgerolde handdoek. 

   

 • Naar een koude bestemming, bijvoorbeeld wintersport?

  Draag de insuline voor die dag dan op uw lichaam. Zo kan de insuline niet bevriezen.

   

 • Vliegreis?

  Bewaar uw diabetesmedicijnen en bijbehorende hulpmiddelen in uw handbagage. In het bagageruim van het vliegtuig kan het namelijk vriezen.

 • Autoreis? Kamperen?

  Laat uw diabetesmedicijnen en bijbehorende hulpmiddelen niet in een geparkeerde auto, camper, tent of caravan liggen. Daar wordt het snel te warm of te koud voor uw medicijnen.

Tip: Bewaar uw diabetesmedicijnen en hulpmiddelen verspreid over uw bagage. Dan bent u niet meteen al uw medicijnen kwijt als er een tas verdwijnt. 

Op reis met diabetes: aanvullende medicijnen gebruiken

Misschien heeft u tijdens uw reis extra medicijnen nodig náást uw diabetesmedicijnen. Bijvoorbeeld medicijnen tegen wagenziekte, luchtziekte, diarree of tropische ziekten. Uw BENU Apotheek weet welke medicijnen u mag combineren met uw diabetesmedicijnen, en kan u informeren over mogelijke wisselwerkingen.

Tip: Wordt u op reis misselijk of ziek? Als u geen voedsel binnenhoudt, is het belangrijk dat u toch voldoende koolhydraten binnenkrijgt. Dit kan bijvoorbeeld door vruchtensap te drinken.